Paimennustaippari 13.7.22

23.08.2022

Paimennustaipumuskoe Somerolla

Tänne oli ilmoittautuminen jo touko-kesäkuun vaihteessa ja ilmoitin heti Leian ja Tuhman mukaan. Onhan schapendoes kuitenkin paimenkoirarotu ja paloin halusta nähdä millaista jälkeä olen saanut maailmaan. Äiti-Ilohan ei ole koskaan lampaita nähnyt enkä taida sitä enää viedäkään kun sen verran on paukutettu sen päähän, että jättää rauhaan erikoiset elikot. Tuhma kävi viime kesänä paimennuspäivällä Pukkilassa ja siellä sille heräsi hienosti ajatus siitä, mitä paimennuksessa tulisi tehdä. Paimennus olisi minusta kiva harrastus mutta aikaa vievä, joten tähän saumaan ei kyllä pysty.

Paikalla oli hirmuinen määrä schapeja ja vain yksi muunrotuinen mahtui mukaan. Aamulla oli urokset ja iltapäivällä nartut. Onpa Upeesta oli kolme koiraa ilmoitettu, omieni lisäksi OU Ralf eli Rocky. Säätiedotus lupasi kaatosadetta koko päiväksi, joten valitettavasti en mennyt paikalle Rockyn suoritusta katsomaan. Se sai kuitenkin hyväksytyn tuloksen, H, joten aivan mahtava homma!

Testiin kuuluu siis aluksi sosiaalisuusosio, jossa omistaja ja koira lähestyvät tuomaria hihnassa, koira jätetään tuomarille ja itse kävellään parinkymmenen metrin päähän ja kutsutaan koiraa luokse. Sitten koiran kanssa kävellään takaisin tuomarin luo. Jos tämä menee läpi, lähdetään lampaille, jotka olivat pienessä pyöröaitauksessa. Lampaat ovat tottuneet paimennukseen ja niitä vaihdetaan usein suoritusten välillä, eli niiden stressi pyritään pitämään minimissään. Sekä tietysti pidetään huoli, ettei koirat säikyttele tai käy kiinni niihin. Ensin koiran kanssa kävellään lampaiden ohi, käydään kieppi kauempana ja tullaan takaisin lampaille. Jos koira näyttää ookoolta, tuomarin kanssa mennään pyöröaitaukseen, jossa kävellään ja katsotaan mitä koira tuumaa lampaista.

Tämä oli päivän paras osio! Lampaat ovat aivan ihania ja niiden seassa kävely oli ihana kokemus.

Lopuksi tuomari antaa palautetta suorituksesta ja koe loppuu. Mitään isoja kuvioita ei siis taipparissa pääse tekemään ja luulen, että Tuhma ainakin olisi tarvinnut tilaa toimiakseen. Nyt se lähinnä ihmetteli miksi se on sumpussa lampaiden kanssa. Molemmat koirani saivat siis kokeen läpi arvosanalla H.